Tai chi: voor jonge mensen?

Is tai chi geschikt voor jonge mensen?

In de tai chi school ‘De Zachte Kracht’ wordt gefocust op innerlijke ontwikkeling. (Fysiek, emotioneel en mentaal) Mensen worden dikwijls aangetrokken tot tai chi als hun uiterlijk leven uit balans is. Dit kunnen fysiek klachten zijn, emotionele of mentale klachten of andere gebeurtenissen. Ze verliezen de grond onder hun voeten. Tai chi kan een heel goed middel zijn om terug wat evenwicht in hun leven te vinden.

Toch is het beter om te voorkomen dan te genezen. Jonge mensen (vanaf ongeveer 18 jaar) zijn meestal nog meer in balans, waardoor ze sneller met de innerlijke training kunnen beginnen. Dit in tegenstelling tot mensen die op latere leeftijd beginnen om terug evenwicht te vinden in hun leven, voor hen is er een zekere tijd nodig. Dit kan gaan van weken tot maanden, tot jaren vooraleer ze terug voldoende evenwicht vinden om te kunnen starten met werkelijke interne training en ontwikkeling.
Jonge mensen hebben meestal nog geen hardnekkige gewoontepatronen ontwikkeld die soms heel moeilijk terug af te leren zijn. Direct goede gewoontes aanleren die je leven meer comfortabel maken is gemakkelijker dan iets afleren en veranderen. Dit betekent zeker niet dat het op een bepaald moment ‘te laat’ zou zijn om met taichi te starten. Iedere oprechte poging die je maakt om aan je innerlijke ontwikkeling te werken heeft een positieve invloed en is nooit verloren.

Voor jonge mensen lijkt tai chi soms te traag maar dit is echter maar een indruk. De training is innerlijk heel intens. Het vraagt veel concentratie, geduld en doorzettingsvermogen. Naast de trage vorm leren we ook de meer dynamische, snelle vorm aan; de quick fist genoemd. De pushing hands en applicaties kunnen ook heel dynamisch zijn.
De principes die we aanleren in de relaxatieoefeningen en de vorm zijn een link naar het dagelijkse leven. Je krijgt meer begrip door in de ervaring te gaan. Door deze dan toe te passen in je dagelijkse leven wordt de kwaliteit ervan beter. Door op jonge leeftijd ook te werken aan je innerlijke ontwikkeling ben je beter voorbereid op de moeilijkheden (die onvermijdelijk vroeg of laat in je leven komen), kan je er beter mee omgaan en zal je veel minder uit balans geraken, dan als je onvoorbereid die moeilijkheden tegenkomt.

Voor jonge mensen die diepgang zoeken in hun leven kan tai chi een boeiende keuze zijn.

Marc Deforche

Marc Deforche is de hoofdlesgever van de tai chi school ‘De Zachte Kracht’. Op 17jarige leeftijd startte hij met karate, de eerste poging om de ‘wijsheid uit het Oosten’ te ontdekken.
Fysiek was karate bevredigend maar het innerlijk verlangen naar diepgang bleef onbeantwoord. Tien jaar later kwam hij in contact met tai chi, nog drie jaar later ontmoette hij zijn huidige leraar Patrick Kelly. Alles viel op zijn plaats en de eerste stappen op de innerlijke weg werden gezet. Vijfentwintig jaar later blijft het nog altijd even boeiend op de nooit eindigende weg.