De School

De belangrijkste drijfveer van de school bestaat erin om de mensen een omgeving aan te bieden waarin ze op persoonlijk vlak kunnen ontwikkelen. De kunst van tai chi is hiervoor een prachtig middel. Emotionele en mentale stabiliteit, het vermogen om jezelf te verdedigen en een goede gezondheid zijn een natuurlijk gevolg van een goede en efficiënte trainingsmethode.

De link tussen de principes van tai chi en deze kunnen toepassen in het dagelijks leven is een belangrijk aandachtspunt: je lichaam en geest rustig en ontspannen kunnen houden in uitdagende en continu veranderende situaties komt niet alleen in je training goed van pas, maar ook in je dagelijks leven.

Tai chi levert een positieve bijdrage aan je levenskwaliteit.

Tai chi

Historiek

Yang Cheng-Fu ontwikkelde de lange vorm in de Yang-stijl (108 bewegingen).

Cheng Man-Ching, leerling van Yang Cheng-Fu, creëerde vervolgens de korte vorm (37 bewegingen). Hij benadrukte hierbij niet alleen het gevechtsaspect in tai chi, maar had ook bijzonder veel aandacht voor de innerlijke harmonisatie.

Master Huang Sheng-Shyan, op zijn beurt leerling van Cheng Man-Ching, creëerde de 5 ontspanningsoefeningen, 18 verschillende patronen van pushing-hands en ontwikkelde een snelle vorm, de quick-fist. De quick-fist benadrukt vooral het gevechtsaspect van tai chi.

Patrick Kelly, 20 jaar student van Master Huang, ontwikkelde uit zijn ervaringen een praktisch en efficiënt trainingssysteem dat heel helder en duidelijk is voor westerlingen. Het omzetten van informatie uit het Oosten naar klare, begrijpelijke taal voor mensen uit het Westen en dit zonder de essentie en de efficiëntie te verliezen, is een kunst op zich. Patrick Kelly benadrukt het gebruik van tai chi en meditatie als middel tot innerlijke groei en stabiliteit.

Lesgever Marc Deforche is sinds 1993 student bij Patrick Kelly.
Hij wordt bijgestaan door een groep van enthousiaste lesgevers.

Lessen

Er zijn heel wat lesmogelijkheden voor alle niveaus. Aanvankelijk worden de ontspanningsoefeningen, de korte vorm en de pushing-hands aangeleerd. Vervolgens worden ook de lange vorm, de quick-fist en applicaties aangeleerd.

Om een werkelijk diepgaand en blijvend effect van de training te ervaren wordt er sterk aangeraden om minstens 2 keer per week les te volgen.  Leerlingen die meer intensief willen oefenen kunnen onbeperkt lessen volgen.

Lesmethode

Tai chi is een traditionele Chinese bewegingskunst. Om innerlijke kracht te ontwikkelen is het nodig om een degelijke oefenmethode te hanteren. De lessen zijn intens en we focussen onze geest zo diep mogelijk intern terwijl we oefenen.

Net zoals een kind leert lopen door keer op keer te proberen en te experimenteren, zonder opgeven en telkens weer erg gefocust door zijn sterke wil om te leren, zo ook kun je verder ontwikkelen aan de hand van tai chi. Leren voelen en bewegen vanuit je interne sensoren, leren om je lichaam zacht en vloeiend te laten bewegen onder druk, leren om innerlijk sterk en in balans te komen, leren om je geest alert en geconcentreerd te maken.

Er worden regelmatig meerdaagse workshops georganiseerd om intenser te kunnen ingaan op een bepaald onderwerp.

Marc Deforche