Wat zet jonge mensen aan om tai chi te beoefenen? Frederike

Wie ben je?

Mijn naam is Frederike, ik ben er dertig, woon in Veurne en ben sinds 5 december mama van een dochtertje Ellie.

Hoe kwam tai chi op je pad?

Mijn oudste zus beoefent al meer dan vijftien jaar tai chi bij De Zachte Kracht en is ook één van de lesgeefsters. De voorbije tien jaar ging ik af en toe naar haar proeflessen in het park, maar zonder de intentie om zelf serieus lessen te gaan volgen.
Tijdens die periode volgde ik allerhande andere cursussen om mijn grote droom waar te maken: durven zingen op een podium. Acteerlessen en burlesque om zelfvertrouwen te winnen, zanglessen om de technieken te leren, …
Ondertussen ondervond ik echter ook dat m’n dagelijkse leven stroef bleef lopen. Relaties verliepen niet zoals ik hoopte, ik vond geen vervulling in m’n jobs, m’n emoties namen vaak de overhand en ik zat met veel spanning in m’n lichaam. In de hoop dit te verbeteren, volgde ik yogalessen, was ik bezig met mindfulness en ging ik af en toe langs bij de therapeut. Soms hielp één van die dingen eventjes, maar ik merkte dat ik de aangeleerde technieken telkens weer vergat, en de dingen liepen als gevolg weer in het honderd.
In 2016 maakte ik voor mezelf de beslissing dat ik zowel een leraar als een methode nodig zou hebben indien ik écht verbetering wilde zien. En toen m’n zus in 2017 vroeg of ik meewilde naar een zomerles bij De Zachte Kracht, ben ik hierop ingegaan en sindsdien vind ik de verdieping waar ik al zo lang op zoek naar was.

Herinner je jouw allereerste les nog? Hoe voelde dat?

Toen ik eerst naar de tai chi kwam, zat ik met zeer veel vragen over het leven. Ik herinner me nog goed dat ik aan het luisteren was naar m’n leraar Marc, en het was net alsof hij al m’n vragen in die eerste les al kon beantwoorden, hoewel ik ze nog niet had uitgesproken. Dat was voor mij genoeg om te beseffen dat er heel wat te leren viel in de tai chi en me erop toe te leggen. Hoewel de bewegingen onwennig aanvoelden, trachtte ik zo goed mogelijk te volgen en probeerde de aangeleerde zaken zo holistisch mogelijk te bekijken, d.w.z. kijken hoe de aangeleerde principes ook zouden kunnen toegepast worden in m’n dagelijkse leven.

Op welke leeftijd ben je met tai chi gestart?

29

Oefen je al lang?

1,5 jaar

Waar volg je les?

Bij m’n leraar Marc in Oostrozebeke.

Oefen je ook thuis? Hoe pak je dat aan?

Ik oefen vooral tijdens de lessen in Oostrozebeke. Het voorbije anderhalf jaar ging ik gemiddeld drie keer per week naar de les, en volgde ook geregeld workshops in het weekend en in de zomer. Nu ik mama ben, ga ik nog twee keer per week naar de les en volg ik verder workshops.

Werkt tai chi door in jouw dagelijks leven? Hoe merk je dat?

Ja. Marc herinnert er ons tijdens de les heel vaak aan om de geleerde principes ook (en vooral) in ons dagelijks leven toe te passen. Wanneer we bijvoorbeeld bij een erg uitdagende oefening de mind leren ontspannen, en dit zeer vaak oefenen, komt dit naar boven op een moment dat je het wat moeilijk hebt in het dagelijkse leven. Als ik bijvoorbeeld overmand word door emoties, herinner ik mij dat ik m’n mind kan ontspannen en doe ik die oefening in mijn hoofd. Je bent dan al zo getraind, dat dit niet zo moeilijk is als het ooit was.

Maakte je al kennis met alle verschillende onderdelen?

Ja, ik maakte al vrij snel kennis met alle aspecten van tai chi, omdat ik meteen workshops heb meegevolgd, waar al deze aspecten aan bod komen. Je kunt zelf kiezen hoe intens je wilt trainen, en als je gemotiveerd bent, wordt je honger op elk niveau gestild.

Wat doe je het liefst binnen de tai chi en wat vind je het meest uitdagend?

Ik kan genieten van het beoefenen van iets wat ver boven mijn mogelijkheden ligt, zoals bvb de quick fist. Dan voel ik mij zoals een kind die mag meedoen met de grote mensen. Daar word ik enthousiast van.
De vijfde relaxatieoefening, daar heb ik al op gevloekt. Maar de training van deze oefening is dan wel weer wat naar boven komt wanneer ik het moeilijk heb in m’n dagelijks leven. Dus ben ik ‘in the bigger picture’ wel blij dat ik deze intrain. Life begins at the end of your comfort zone!