Wat zet jonge mensen aan om tai chi te beoefenen? Charlotte

Wie ben je?

Ik ben Charlotte, 23 jaar en ik woon sinds kort in Ruddervoorde.

Hoe kwam tai chi op je pad?

Tai chi is mij in zekere zin met de paplepel ingegeven. Mijn moeder begon lessen te volgen toen ik zo’n 8 jaar was en ik heb het hele gebeuren met gemengde gevoelens gadegeslagen. Het belangrijkste is echter dat het me altijd wel geprikkeld heeft. Zelf was ik van jongs af aan heel geïnteresseerd in filosofie en grote levensvragen. Die probeerde ik door het lezen van allerlei literatuur beantwoord te krijgen. Daarnaast had ik van kleins af aan een passie voor vechtkunsten. De combinatie van die twee leken mij uiteindelijk onvermijdelijk naar de tai chi lessen te leiden.
Achteraf bekeken besef ik dat ik eigenlijk altijd geweten heb dat tai chi ook iets voor mij zou zijn. Ik heb gewoon een tijdje vooroordelen gehad doordat bepaalde aspecten zo traag leken. Door die vooroordelen opzij te zetten en effectief te beginnen oefenen, heb ik ontdekt dat er enorm veel schuilgaat achter die traagheid en dat er ook heel dynamische oefeningen zijn zoals de quick fist en de pushing hands.

Herinner je jouw allereerste les nog? Hoe voelde dat?

Mijn allereerste herinnering was eigenlijk geen officiële les. Ik denk dat ik 10 à 12 moet geweest zijn en mijn moeder een dagje vergezelde naar een workshop. Ik herinner me dat ik toen nog karate deed en heel erg geboeid was door de Quick Fist die we tijdens die workshop ook geoefend hebben. Als kind vond ik het vooral leuk en intrigerend. Het voelde als één groot nieuw spel.
Mijn eerste echte les was in Roeselare bij mijn moeder. Een introductieles. Ik heb me steendood verveeld (dat lag aan mij, niet aan de les voor alle duidelijkheid). Maar ik wist waarvoor ik kwam en ik wist dat ik terug bij Marc en die fascinatie tijdens die workshop wou geraken. Mijn prille ervaringen zijn best grappig, omdat ik waarschijnlijk een jaar tegen mijn goesting naar de les gekomen ben. Omdat ik moest van mezelf, omdat ik wist dat dit iets was dat goed voor me was. Het is pas toen ik het systeem beter begon te begrijpen, echt ben beginnen voelen en luisteren dat de lessen zelf me weer begonnen te prikkelen. Ik besef nu dat ik het zo saai vond, omdat ik eigenlijk niet deed (of niet begreep) wat echt van me gevraagd werd in die lessen.

Op welke leeftijd ben je met tai chi gestart?

Ik ben met mijn eerste lessenreeks gestart toen ik 17 was, maar door studies oefende ik toen niet echt consequent. In de zomer van 2017 heb ik pas echt de beslissing genomen om me er volledig in te smijten.

Oefen je al lang?

Ongeveer 3 jaar consequent. Daarvoor pikte ik af en toe eens wat lessen mee. Het heeft me enige tijd gekost om me echt te engageren en wekelijks (meerdere malen) te komen.

Waar volg je les?

Voornamelijk in Oostrozebeke, vaak ook in Roeselare.

Oefen je ook thuis? Hoe pak je dat aan?

Ik ben daar nog maar recent mee begonnen. Toen ik mijn moeder een paar maal moest vervangen voor de lessen in Roeselare ben ik plots gaan beseffen hoe on-accuraat mijn vorm eigenlijk was. Nu probeer ik meer tijd te maken thuis. Het gebeurt gewoonlijk zo’n 2x per week. Ik ga door de relaxatie oefeningen, kies een stukje van de vorm uit (soms omdat ik het zelf zal moeten uitleggen in de les, soms het stuk dat we in de les bij Marc gezien hebben) en sluit soms af met een meditatie.

Werkt tai chi door in jouw dagelijks leven? Hoe merk je dat?

Ik heb het gevoel dat tai chi meer en meer iets wordt dat me altijd vergezelt en dat ik niet meer los kan laten. Het is niet langer iets waar ik me een paar uur in de week mee bezig houd. Het is een bril geworden waarmee ik naar het leven kijk. Dat helpt me om rust te vinden in moeilijke momenten, gelukkig te zijn in de situaties waarin ik me bevind én efficiënter te werken.

Maakte je al kennis met alle verschillende onderdelen?

Tai chi bestaat uit verschillende delen elk met hun eigen moeilijkheidsgraad: relaxatieoefeningen, de korte en lange vorm, de quick fist, partneroefeningen (pushing hands, applicaties), meditatie.
Ik denk dat ik ongeveer alle verschillende onderdelen gezien heb. Ik ben erg nieuwsgierig op dat gebied en telkens Marc met een nieuw onderdeel kwam werd ik helemaal enthousiast. Nog steeds kun je me erg prikkelen met een nieuwe applicatie.

Wat doe je het liefst binnen de tai chi en wat vind je het meest uitdagend?

Ik ben van in het begin heel erg geboeid geweest door het vechtkunst aspect in tai chi. Dat kwam voor mij het meest tot uiting in de Quick Fist en de partneroefeningen. Oefeningen per twee hebben mij altijd geïnspireerd om dingen te vinden, en gemotiveerd om beter mijn best te doen in de andere onderdelen. Daarnaast ben ik altijd heel geïnteresseerd geweest in de meditatie.
Ondertussen oefen ik ook liever en liever de vorm en de relaxatie oefeningen omdat ik een manier gevonden heb om er echt iets in te ontdekken.
Ik heb niet echt een vast onderdeel dat ik het meest uitdagend vind. Dat varieert heel erg naargelang waar ik op dat moment aan het werken ben. Ik heb lang niets begrepen van de derde relaxatie oefening, momenteel is de eerste relaxatie oefening een heuse struggle … Het wisselt constant en misschien is dat maar goed ook.