Wat zet jonge mensen aan om tai chi te beoefenen? Anton

Wie ben je?

 
Mijn naam is Anton Lesage, ik ben verpleegkundige van beroep en woon in Izegem.
 

Hoe kwam tai chi op je pad?

 
Jarenlang heb ik me met muziek bezig gehouden, het was een soort “instrument” om voldoening te krijgen in mijn leven. Ik heb altijd het gevoel gehad ergens naar op zoek te zijn geweest, een zoektocht naar betekenis. En dat kon ik de voorbije jaren zelfs niet meer vinden in muziek. Want ook in die wereld begon het voor mij allemaal om prestatie en oppervlakkige beweegredenen te gaan. Ik vond hier geen verrijking of verlichting meer in.
 
Begin 2018, op een uitstap met kunstvrienden, sprak een, toen nieuwe, vriendin mij aan over Tai Chi. Het systeem en de filosofie spraken mij meteen aan. Ik heb het toen ook even de tijd gegeven en laten bezinken. Maar algauw kwam ik erachter dat ik nieuwsgieriger en nieuwsgieriger werd. Ik heb mijn eerste Tai Chi – stappen gezet tijdens een gratis kennismakingsles in het park van Deinze.
 
Ik ben toen ook ergens halverwege de reeks gestart met de lessen, eerst enkele in Roeselare, maar na een paar weken ben ik overgegaan naar Oostrozebeke.
Het voelde aan als een soort thuiskomen.

Herinner je jouw allereerste les nog? Hoe voelde dat?

Mijn eerste echte les, dat moet in Roeselare geweest zijn, een combinatie van introductie, en omdat het mij al beviel, de beginnersles erna.
De bewegingen die we toen zagen en deden voelden voor mij heel natuurlijk aan. Bewegingen die iedere mens kan maken, en er als het ware altijd zijn geweest, maar we zijn ze vergeten of hebben de kans nog niet gehad om ze te ontwikkelen.
Het is ongelofelijk hoe je in de lessen meegezogen wordt in de ervaring van groep en leerkracht. Soms stond ik ervan versteld hoe snel je dingen oppikt als je je openstelt voor de groepsgeest en het luisteren en kijken naar de leerkracht. Er komt zeer veel op je af in een korte tijd, maar als je werkelijk diep voelt en je best doet kun je jezelf overtreffen.

Op welke leeftijd ben je met tai chi gestart?

Ik ben gestart met Tai Chi op 27-jarige leeftijd.

Oefen je al lang?

Ik ben er intussen 28. Heel concreet, ben ik gestart met Tai Chi in april-mei 2018. Wegens een blessure aan mijn knie heb ik 3 maanden niet actief kunnen deelnemen aan de lessen. Maar ik heb toen wel zo veel mogelijk lessen bijgewoond op een bankje. Dus alles bij elkaar oefen ik al 6 maanden Tai Chi.

Waar volg je les?

Ik ben gestart in Roeselare, voor enkele weken. Maar al snel heb ik de stap naar Oostrozebeke gezet. Daar volg ik nu minstens 2 avondlessen per week.

Volg je les op meerdere locaties?

Neen, enkel in Oostrozebeke op dit moment.

Oefen je ook thuis? Hoe pak je dat aan?

Het is een uitzondering, maar af en toe gebeurt het dat ik een beweging uit de vormen in detail oefen thuis. Meestal zien we tijdens de les ook één beweging in detail en dan is het ook die die ik thuis nog enkele keer studeer. Dit helpt om de volgende les je bewegingen nog meer te ontwikkelen en de fouten uit te kuisen. Ik zou het weliswaar veel vaker kunnen doen.

Werkt tai chi door in jouw dagelijks leven? Hoe merk je dat?

Fysiek:
Tot voor kort, en dat sinds een paar jaar, had ik vaak last van spanningen in mijn nek en rug. Bij alle oefeningen en bewegingen in Tai Chi wordt aandacht geschonken aan de houding van het lichaam en hoe je je lichaam tot rust kunt brengen. Er is één specifiek onderdeel van de oefeningen en bewegingen die mij helpt de spanningen in mijn rug en nek te reduceren of te voorkomen, heel kort gezegd, het lang maken van rug en nek.

Mentaal:
Ook al volg ik nog niet zo lang Tai Chi, ik merk dat mijn doorzettingsvermogen groeit, alsook mijn vermogen om met tegenslagen om te gaan. Door Tai Chi te volgen leer ik mezelf en mijn innerlijke wereld nog beter kennen.

Tai Chi wordt een onderdeel van jezelf. Het is een visie, een levenswijze.

Maakte je al kennis met alle verschillende onderdelen?

Ik maakte al kennis met alle verschillende delen behalve de quick fist, en sinds kort heb ik kunnen proeven van enkele applicaties.

Wat doe je het liefst binnen de tai chi en wat vind je het meest uitdagend?

Ik heb geen onderdeel dat ik verkies boven een ander. Elk onderdeel is een uitdaging en soms kijk je wel eens heel erg uit naar een bepaalde beweging of oefening, maar deze momenten kunnen zich ook heel snel afwisselen. Je ontdekt iedere les weer iets nieuws, of ziet iets waar je aan kan werken. Vaak is het zo dat je dacht iets onder de knie te hebben, maar dan blijkt dat er weer een nieuw aspect op je ligt wachten om aan te werken.
Voor mij is het bewegen van mijn midden en onderlichaam een strijd, vooral in de pushing hands. Hier ben ik vaak zo gefocust op wat mijn handen doen, dat ik vergeet mijn midden en onderlichaam (correct) te bewegen.
Het is wel zo, wanneer je een goede intentie te pakken hebt, je dat ook kunt voelen. Een goeie beweging kan je soms een niet te beschrijven gevoel geven. Je krijgt er energie van.
Je verlegt constant je grenzen en tracht iedere keer net wat verder te gaan dan je comfortzone reikt. Maar op deze manier kun je beter en efficiënter worden.
Het is eigenlijk één grote strijd, maar je leert er zo veel uit.