Wat zet jonge mensen aan om met tai chi te beginnen? Jana

Wie ben je?

Jana, bijna 33 jaar.

Hoe kwam tai chi op je pad?

Ik vroeg mij af wat mij kon helpen. Sinds kind wou ik graag een gevechtssport doen. Op internet zocht ik naar gevechtskunsten in Deinze. In Zuid- Frankrijk had ik chi gong geprobeerd. De trage bewegingen spraken mij aan. Ik had er geen flauw idee van wat tai chi was. De enige impressie was dat het moeilijk was.

Herinner je jouw allereerste les nog? Hoe voelde dat?

De eerste les was in Deinze bij Marianne. Ik voelde mij verloren om te bewegen. De proeflessen had ik overgeslaan. Marianne probeerde mij te overtuigen om meteen een reeks te volgen. Ik had veel weerstand, maar voelde dat de eerste les goed voor mij was.

Oefen je al lang?

Bijna 3 jaar

Wat betekent tai chi voor jou?

Het is een kans. Er is wereld voor me opengegaan sinds ik de superficial mind tot rust kon brengen. Ik zoek naar stilte. Mijn geest werd eindelijk rustig door mijn mind in mijn lichaam te verplaatsen. Dit verdiepingsproces helpt mij ook in mijn dagelijks leven. Ik dacht niet dat het zo dichtbij te vinden was, in je eigen lichaam. Ik zocht te ver.

Werkt tai chi door in jouw dagelijks leven? Hoe merk je dat?

Ik kan mij beter concentreren. Ik kan objectiever waarnemen wat mij belemmert en hieraan werken. In relaties met anderen kan ik mij meer openstellen. Ik voel me minder alleen en heb meer vertrouwen. Omgaan met de druk uit mijn omgeving is moeilijk. Het uitgangspunt is om de pushing hands toe te passen in mijn leven. Ik probeer mee te gaan in de beweging, in plaats van de beweging tegen te werken of te disconnecten.

Wat motiveert je op dit moment om tai chi te beoefenen?

Mijn motivatie is om intern te ontwikkelen.

Wat doe je het liefst binnen de tai chi en wat vind je het meest uitdagend?

Na de les is mijn lichaam en mind ontspannen en gefocust. Dit motiveert mij om terug te komen. Sinds het begin doe ik graag de meditatie. De mind-intentie fascineert mij. Ik wil een sterke intentie krijgen in de tai chi en in mijn leven. De connectie maken met mezelf en anderen brengt me in een leerproces. Tijdens de applicaties is het uitdagend om te blijven concentreren op de processen.