Tai chi: voor jonge mensen?

Is tai chi geschikt voor jonge mensen?

In de tai chi school ‘De Zachte Kracht’ wordt gefocust op innerlijke ontwikkeling. Mensen worden dikwijls aangetrokken tot tai chi als hun uiterlijk leven uit balans is. Dit kan een gevolg zijn van fysieke, emotionele of mentale problemen of van bepaalde gebeurtenissen. Tai chi kan dan een goed middel zijn om terug wat evenwicht in hun leven te vinden.

Toch is het beter om te voorkomen dan te genezen. Jonge mensen (vanaf ongeveer 18 jaar) zijn meestal nog meer in balans dan ouderen, waardoor ze sneller met de innerlijke training kunnen beginnen. Voor mensen die op latere leeftijd beginnen is er soms een zeker tijd nodig om terug voldoende evenwicht te vinden vooraleer ze kunnen starten met de echte innerlijke training. Jongeren daarentegen, hebben meestal nog geen hardnekkige beperkende gewoontepatronen ontwikkeld die soms moeilijk terug af te leren zijn.
Direct goede gewoontes aanleren -die je leven meer comfortabel maken – is gemakkelijker dan iets afleren of veranderen. Dit betekent zeker niet dat het op een bepaald moment ’te laat’ zou zijn om met tai chi te starten. Iedere oprechte poging die je maakt om aan je innerlijke ontwikkeling te werken heeft een positieve invloed en is nooit verloren.

Voor jonge mensen lijkt tai chi soms te traag, maar dit is echter maar een indruk.
De innerlijke training is heel intens. Het vraagt veel concentratie, geduld en doorzettingsvermogen. Naast de trage vorm leren we ook de meer dynamische, snelle vorm aan, de quick fist genoemd. Daarnaast hebben we ook nog de pushing-hands en applicaties die ook eerder dynamisch zijn.

De principes die we aanleren in de relaxatieoefeningen, in de vorm, in de pushing hands en in de meditatie zijn een link naar het dagelijks leven. Je krijgt meer begrip door in de ervaring te gaan. Door deze dan toe te passen in je dagelijks leven wordt de kwaliteit van je leven beter. Door op jonge leeftijd te werken aan je innerlijke ontwikkeling word je voorbereid op de moeilijkheden (die onvermijdelijk vroeg of laat in je leven komen), je kan er beter mee omgaan en het zal je veel minder uit balans brengen.
Het toepassen van de principes  laten je ook je mogelijkheden en kansen zien, en geven je de kracht en energie om ze te verwezenlijken.

Voor jonge mensen die diepgang zoeken in hun leven kan tai chi een boeiende en verrijkende keuze zijn.

Marc Deforche

Marc Deforche is de hoofdlesgever van de tai chi school ‘De Zachte Kracht’. Op 17jarige leeftijd startte hij met karate, de eerste poging om de ‘wijsheid uit het Oosten’ te ontdekken.
Fysiek was karate bevredigend maar het innerlijk verlangen naar diepgang bleef onbeantwoord. Tien jaar later kwam hij in contact met tai chi, nog drie jaar later ontmoette hij zijn huidige leraar Patrick Kelly. Alles viel op zijn plaats en de eerste stappen op de innerlijke weg werden gezet. Vijfentwintig jaar later blijft het nog altijd even boeiend op de nooit eindigende weg.