Tai chi (tai ji) een krijgskunst?

Er is een tai chi gezegde dat zegt dat de zwakke de sterke kan overwinnen en dat traag snel kan overwinnen. De manier waarop je de sterke en snelle tegenstanders kan overwinnen is niet door er tegenin te gaan. In plaats van tegen de kracht in te gaan kan je meegaan met de kracht zodat die kracht een deel van jouw kracht wordt. Je moet met de kracht mee bewegen en dan kan je er een invloed op hebben. Je zal hun kracht ontmoeten op het moment dat je probeert om af te weren of de kracht in een andere richting dwingt.

Als een kracht naar je toe komt, beweeg dan in dezelfde richting van de kracht en dan kan je voorzichtig de kracht beïnvloeden. Dit doe je zoals je aan de neus van een stier trekt met een touw (tai chi klassieken) in plaats van de kracht van de stier te weerstaan of de kracht in een andere richting proberen te forceren. Gewoonlijk zullen ongeoefende mensen de krachten rechtstreeks weerstaan terwijl mensen die geoefend zijn in de hardere krijgskunsten de krachten ontmoeten in een hoek van 90°. Deze 2 mogelijkheden steunen op de kracht van de verdediger. Toch kan zelfs een kind de stier bij de neus leiden als de stier in beweging is. Het is een tai chi gezegde: de stier bij de neus leiden en het is de sleutel om om te gaan met de kracht van de tegenstander. Als je in dezelfde richting van de tegenstander beweegt dan kan je een intelligente invloed hebben op hun kracht.

Traag kan snel overwinnen door timing. Je kan niet gewoon traag bewegen en verwachten dat je kan omgaan met een snelle beweging. Je kan het wel bereiken als je bewust op een diep niveau werkt. In deze diepe toestand ben je in staat om in een vroeg stadium het proces van de ontwikkelende krachten te ontvangen en begrijpen, dus -voordat het proces ten volle is ontwikkeld- zie je al de eerste tekenen ervan. Dit zorgt dat je timing vroeger begint dan die van je tegenstander en zo kan je zonder nood aan grotere snelheid voorbereid zijn op wat er komt, voor het zijn volle kracht bereikt.
Een efficiënte timing kan dus snelheid overwinnen en sensitiviteit of meegaan met de krachten van de tegenstander kan hun kracht overwinnen. Door de ware tai chi kan je een sensitieve intelligentie ontwikkelen waardoor een fysiek minder sterk persoon kan omgaan met de brute kracht van een grotere, sterkere en snellere persoon.

Indien je taichi als zelfverdediging wil gebruiken dan heb je een efficiënte trainingsmethode nodig. De principes die je gebruikt in de pushing hands zou je moeten terug vinden in de manier waarop je de vorm beoefent. Deze oefenmethodes bestaan maar je vindt ze meestal niet terug in de ‘recreatieve tai chi beoefening’.