Interne training


Patrick Kelly

Op basis van 40 jaar tai chi ervaring, waarvan 20 jaar als ‘indoor student’ bij Master Huang Shen Shyan, heeft Patrick Kelly op een systematische manier een overzicht gemaakt van de interne training. Deze training is toegankelijk voor tai chi leerlingen met verschillende achtergronden en uit verschillende stijlen.
De methode van PK gaat voorbij de regels van hoe je uiterlijk moet oefenen. Oefenmethodes voor beginners zijn niet altijd de beste oefenmethodes voor gevorderden, maar kunnen integendeel beperkend zijn voor hun verdere ontwikkeling.

In plaats daarvan zijn er verschillende oefenmethodes die veranderen naarmate de leerling evolueert, en meer gevorderd wordt. De principes zijn uitgelegd in de “tai chi klassieken” maar ieder persoon moet de waarheid ervan voor zichzelf gaan ervaren door lang en intens oefenen.
Het begrip ervan is niet statisch maar verandert en wordt subtieler naarmate je zelf meer ervaring krijgt.

Externe zintuigen- interne zintuigen

Met onze 5 externe zintuigen registreren we informatie uit de externe fysieke wereld. De ‘superficial mind’ neemt die informatie op, je bewust en actief erop concentreren maakt je ‘superficial mind’ sterker. Op die manier leren we de oefeningen en de vormen. Dit is de externe training of het 4 jaar niveau; zoals Master Huang het noemt.
In het ideale geval start je de innerlijke training vanaf de eerste les maar de hoofdfocus zal de eerste jaren vooral extern gericht zijn. Naarmate je meer ervaring krijgt verandert de verhouding tussen extern en intern oefenen.
De 5 interne zintuigen, de 5 hoofdtypes van de sensorische zenuwreceptoren vergaren informatie van de interne fysieke wereld. Hierop concentreren zal de ‘deep mind’ activeren. Dit is de eerste stap na het ‘4 jaar niveau’. De 5 interne zintuigen zijn:
1. De pijnsensoren: worden enkel gebruikt om grote fouten in je bewegingen en houding te corrigeren.
2. De gewrichtssensoren: je activeert deze door heel precies en accuraat door de vorm en de oefeningen te gaan.
3. Sensoren voor de spierveranderingen: worden op een basisniveau geactiveerd door te concentreren op een golf van beweging gevolgd door een golf van relaxatie en alignment.
Op een dieper, subtieler niveau worden ze getraind door het inoefenen van de elastische stretch en ontstretch.
4. De druksensoren: worden op een basisniveau geactiveerd door externe druk in de handen en voeten en op een dieper, subtieler niveau worden ze getraind door concentratie op de interne druk doorheen het lichaam.
5. De warmtesensoren: deze worden geoefend en geactiveerd door te luisteren naar de veranderingen in het warmteveld van je lichaam terwijl de mind door het lichaam beweegt.

De 3 vereisten voor goede beginners Tai chi

1. Leer heel accuraat en vloeiend bewegen, zowel in de voorbereidende oefeningen als in de vorm.
2. Leer hoe je een contractie (als je een beweging start heb je een contractie) kan laten overgaan in een ontspanning, terwijl je tezelfdertijd in een goede houding komt. Je lichaam vult zich met kracht om te kunnen bewegen; dan laat je die kracht verdwijnen uit het lichaam waardoor het geleidelijk ontspant terwijl het in alignment valt.
3. Maak je geest rustig (close down the mind). De 80% van je dagdagelijks bewustzijn die je niet echt nodig hebt om te bewegen laat je tot rust komen. Dan kan je beginnen voelen vanuit een dieper deel van jezelf. Dit dieper deel ervaart de bewegingen vanuit de interne zintuigen en laat je ervaren hoe een beweging ontstaat. Het oppervlakkig deel van de geest observeert alleen de bewegingen zelf, die eigenlijk het resultaat zijn van de interne veranderingen.

Verzamelen van energie

Alles wat we doen met concentratie via de externe zintuigen in het dagelijks leven laat onze energie verloren gaan in het uiterlijke leven.
Concentratie via de 5 interne zintuigen (de spierveranderingen, pijn-, gewrichts-, druk- en warmtesensoren) in het lichaam verzamelt en behoudt de energie. Deze kan gebruikt worden om de diepere en hogere niveaus van onszelf te voeden en te ontwikkelen.
Het oefenen van de tai chi vorm met concentratie op de interne zintuigen verzamelt energie in het lichaam. Echter, als mensen de pushing hands beginnen te oefenen is er de neiging om terug weer meer oppervlakkig te gaan oefenen. Dit verspilt dan terug de energie die opgebouwd is tijdens de vorm.
Veel later, als de diepe concentratie in de vorm min of meer een gewoonte is geworden kom je tot het stadium dat je ook in de pushing hands energie kan verzamelen.

De connectie van lichaam en geest

Je start met de geest en het lichaam te verbinden door waarneming, je luistert met de diepe lichaamssensoren.

Daarna probeer je met een bewuste intentie een subtiel proces in te oefenen dat verbonden is met de subtiele lichaamsveranderingen. Diepe waarneming samen met een bewuste intentie zorgt ervoor dat er een connectie met de lichaamsintelligentie begint te ontstaan.

Als we bewegen is de lichaamsintelligentie meer met het onderlichaam verbonden, terwijl het oppervlakkig bewustzijn meer met het hoofd en de handen verbonden is. Daardoor hebben beginners de neiging om vanuit hun hoofd, eerst de handen te bewegen in plaats van te bewegen vanuit hun centrum.
Praktisch: zorg dat je bewegingen onder controle komen van je centrum, en breng dan je centrum onder controle van de mind. Je begint je te verbinden met je lichaamsintelligentie als je de zich ontwikkelende druk en krachten tussen je voet en je centrum kan waarnemen vóór de eigenlijke beweging plaats vindt.

Tekst: Marc Deforche