Wat zet jonge mensen aan om tai chi te beoefenen? Sofie

Wie ben je?

Mijn naam is Sofie, ik ben bijna 38 jaar en ik woon in Roeselare.

Hoe kwam tai chi op je pad?

Toen een ex-klasgenoot mij tijdens onze jaarlijkse klasreünie vol lof over sprak over lessen die ze had gevolgd (ze was ondertussen door omstandigheden gestopt) en hoeveel deugd en rust zij ondervond van de zachte vloeiende bewegingen, voelde ik mij meteen aangetrokken. Terwijl ik totaal niet wist wat tai chi eigenlijk was of waarvoor het wordt beoefend. Ik weet zelfs niet zeker of ik er voordien ooit over had gehoord. Toen ik vroeg waar ze die lessen had gevolgd, bleek dat letterlijk om de hoek te zijn. Ik had ook het geluk dat er net een nieuwe reeks startte. Het leek me een kans die ik niet moest laten liggen, dus schreef ik me in.

Herinner je jouw allereerste les nog? Hoe voelde dat?

Jazeker! Het was januari en één van de laatste lessen van een reeks, en als voorproefje op de nieuwe reeks, kon ik al komen meedoen. Ik herinner me dat ik niet goed wist wat te verwachten en dat ik meteen mocht meedoen met de groep. Ik had het geluk dat er aardig wat mensen aanwezig waren die al enige tot veel ervaring hadden. Ik mocht lekker veilig in het midden staan om door de vorm te gaan. Ik herinner mij dat de bewegingen helemaal niet oncomfortabel aanvoelden. In tegendeel, ook al kende ik de bewegingen niet, toch voelden bepaalde delen ervan, overgangen, … vrij logisch/natuurlijk aan. Die avond leerden we de wolkenhanden in detail.
Tijdens de les voelde het goed aan en nadien wist ik vrij zeker dat tai chi iets voor mij zou zijn.

Op welke leeftijd ben je met tai chi gestart?

34 jaar, bijna 35

Oefen je al lang?

Ik oefen nu 3 jaar

Waar volg je les?

Ik volg minstens 2 avondlessen per week in Oostrozebeke bij Marc. En ook nog een avondles in Roeselare bij Nathalie. Verder probeer ik af en toe deel te nemen aan een weekendworkshop.

Oefen je ook thuis? Hoe pak je dat aan?

Tot voor kort oefende ik nagenoeg nooit thuis. Maar sinds heel kort ben ik wat actiever geworden daarin. Ik probeer nu ook af en toe een verslagje te schrijven van bv de beweging die we in detail zagen in de les. Dat helpt me om te ondervinden waar ik bepaalde dingen nog niet snap, of niet heb opgenomen.

Werkt tai chi door in jouw dagelijks leven? Hoe merk je dat?

Zeer zeker! Al vrij snel nadat ik er een reeks zomerlessen had opzitten, en er een extra avondles per week had bijgenomen, begon ik veranderingen in mijn dagelijks leven te ontdekken. Zo ben ik eerlijker met mezelf en mijn omgeving geworden. Ik merk ook dat ik rustiger kan blijven in situaties waar ik vroeger snel gestrest zou geworden zijn. Ik ondervind ook dat ik aan moeilijker opdrachten gewoon begin, en die stap voor stap afwerk. Vroeger durfde ik die moeilijker dingen vaak wat meer uit te stellen. Ik merk het ook in mijn omgang met anderen. Ik sta meer open voor ideeën van anderen, andere perspectieven. Heel recent merk ik ook dat ik in verschillende omgevingen (thuis, op het werk, …), steeds efficiënter aan het worden ben.

Maakte je al kennis met alle verschillende onderdelen?

Tai chi bestaat uit verschillende delen elk met hun eigen moeilijkheidsgraad: relaxatieoefeningen, de korte en lange vorm, de quick fist, partneroefeningen (pushing hands, applicaties), meditatie.
Omdat ik in verschillende groepen (= verschillende niveaus) oefen, en omdat ik al aan een aantal workshops op verschillende niveaus deelnam, maakte ik ondertussen kennis met al deze onderdelen. Sommige heel regelmatig, andere, zoals de quickfist, eerder sporadisch.

Wat doe je het liefst binnen de tai chi en wat vind je het meest uitdagend?

Ik heb niet echt een voorkeur voor een bepaald onderdeel. Ik vind alle aspecten binnen tai chi heel erg interessant, en tegelijk heel erg uitdagend. Zelfs van meest eenvoudig-lijkende relaxatieoefeningen ondervind ik ondertussen dat er zoveel meer in zit dan de naam doet vermoeden. Ze zijn de basis van alle bewegingen en daarmee zoveel belangrijker dan ik in het begin van mijn training kon vermoeden. Wat voor mij vooral een uitdaging is, is om een sterke intentie te hebben om de mind te bewegen. Als ik dan een aspect moet kiezen dat voor mij het meest uitdagend is, dan is dat de meditatie. Dat is een aspect waar ik nog maar weinig evolutie in ondervind.