De School

De belangrijkste drijfveer van de school bestaat erin om de mensen een omgeving aan te bieden waarin ze op persoonlijk vlak kunnen ontwikkelen. De kunst van tai chi is hiervoor een prachtig middel. Een goede gezondheid, emotionele en mentale stabiliteit en het vermogen om jezelf te verdedigen zijn een natuurlijk gevolg van een goede en efficiënte trainingsmethode.

Tai chi gaat heel wat verder dan zacht, vloeiend en ontspannen bewegen. Meegaan met de krachten die naar je toekomen en toch in balans en stabiliteit te blijven, zich kunnen aanpassen aan een situatie die continu verandert, lichaam en geest kalm en rustig houden, zijn principes die niet alleen in tai chi belangrijk zijn, maar ook in je dagelijks leven. De link tussen de principes van tai chi en het toepassen van deze in het dagelijks leven is een belangrijk aandachtspunt.

De groepen bestaan uit mensen met verschillende achtergronden, variërend in leeftijd van 18 tot 80 jaar. Iedereen met interesse kan mee oefenen, ieder zijn mogelijkheden en capaciteiten worden gerespecteerd.

Tai chi

Historiek

Yang Cheng-Fu ontwikkelde de langzame vorm in de Yang-stijl. Dit is de lange vorm, die uit 108 bewegingen bestaat. Cheng Man-Ching creëerde de korte vorm, 37 bewegingen. Hij benadrukte niet alleen het gevechtsaspect in tai chi maar had ook bijzonder veel aandacht voor de innerlijke harmonisatie. Master Huang Sheng-Shyan creëerde de 5 ontspanningsoefeningen, 18 verschillende patronen van pushing-hands en ontwikkelde een snelle vorm, de quick-fist. De quick-fist is een vorm die de principes van tai chi respecteert. Hij wordt uitgevoerd op volle snelheid en benadrukt het gevechtsaspect van tai chi. Patrick Kelly, 20 jaar student van Master Huang, ontwikkelde uit zijn ervaringen een heel praktisch en efficiënt trainingssysteem dat heel helder en duidelijk is voor de westerlingen. Het omzetten van informatie uit het Oosten naar klare, begrijpelijke taal voor mensen uit het Westen, dit zonder de essentie en de efficiëntie te verliezen is een kunst op zich. Het trainingssysteem van Patrick Kelly omvat het martiale aspect van tai chi, het gezondheidsaspect en het spirituele aspect. Lesgever Marc Deforche volg sinds 1993 les bij Patrick Kelly.

Lessen

Er zijn wekelijks lessen voor beginners en gevorderden. Hier worden de basisoefeningen, de korte vorm en een paar basis pushing-hands aangeleerd. Deze lessen hebben een positieve invloed op je gezondheid en stabiliteit zowel op fysiek als op geestelijk vlak. Er zijn 2 reeksen per jaar, de ene start in september en de andere in februari. Iedereen kan inschrijven.

Leerlingen die meer intensief willen oefenen – 3 tot 6 uur per week of meer – kunnen naar de gevorderde lessen komen. Hier wordt de lange vorm, de quick-fist en de pushing-hands geoefend. Deze groepen zijn enkel open voor mensen met enige ervaring en met voldoende motivatie. Enkel te volgen na afspraak.

Lesmethode

Tai chi is een bewegingskunst. Een degelijke oefenmethode is noodzakelijk om innerlijke kracht te ontwikkelen. Eén van de gezegdes van tai chi is: “Word als een kind”. Dit wil zeggen krijg terug de zachtheid en flexibiliteit van een kind terwijl je innerlijk sterk en in balans bent. Je geest dient alert en geconcentreerd te zijn.

De eerste stap is het aanleren van de basis-relaxatieoefeningen, de vorm en de patronen van de pushing-hands. Vervolgens gebruiken we deze om via bepaalde oefenmethodes de uiterlijke vorm meer en meer te verinnerlijken. Dit gaat veel verder dan gewoon maar zacht en vloeiend de vorm uit te voeren. Het is duidelijk dat je dit niet kan verwezenlijken in 1 reeks of 1 jaar.

De eerste reeks is een introductiereeks. Je maakt kennis met tai chi en het lessysteem. Door de taichi-lessen te ervaren en te beleven kan je het effect op jezelf gaan waarnemen. Dit geeft je een basis om te beslissen of tai chi iets is voor jou. Vanaf de tweede reeks heb je de vrije keuze of je meer dan anderhalf uur per week wil oefenen. Je kan 3 uur of meer oefenen, eventueel op verschillende dagen.

Regelmatig worden weekends of meerdaagse workshops georganiseerd om intenser te kunnen ingaan op één onderwerp.
Marc Deforche